Κώδικας Συμπεριφοράς απέναντι σε μια ομάδα σκύλου-οδηγού

Οι χειριστές με απώλεια όρασης έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον σκύλο-οδηγό τους, που επιτρέπει στην ομάδα να μετακινείται και να ταξιδεύει με έναν ασφαλή κι επιδέξιο τρόπο, κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες. Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών “Λάρα” εκπαιδεύει μεθοδικά και εντατικά τις ομάδες της, έτσι ώστε να δουλεύουν αρμονικά, χωρίς να ενοχλούν τους άλλους ανθρώπους.

Όταν οι χειριστές με απώλεια όρασης καθορίζουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί, οι σκύλοι–οδηγοί τους καθοδηγούν προσεκτικά, περνώντας με επιδεξιότητα ανάμεσα από εμπόδια, εντοπίζοντας σκαλιά και διαβάσεις, διασχίζοντας δρόμους και προσέχοντας τον υπόλοιπο κόσμο γύρω. Σκύλοι και Άνθρωποι έχουν αναπτύξει μια αφοσιωμένη σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Αυτή η συνεργασία επιτεύχθηκε με την σκληρή δουλειά δεκάδων ανθρώπων: εθελοντών που μεγάλωσαν κουταβάκια, κτηνιάτρων, εκπαιδευτών και χορηγών. Όμως, είναι η συμπεριφορά του καθένα από εμάς που παίζει ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη της συνεργασίας τυφλού-χειριστή και σκύλου-οδηγού. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να διαβάσετε τον παρακάτω κώδικα συμπεριφοράς και εάν τύχει να συναντήσετε μια ομάδα σκύλου-οδηγού να τους φερθείτε με σεβασμό.

Kώδικας Συμπεριφοράς

 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν οι σκύλοι-οδηγοί φορούν το ειδικό σαμάρι δουλεύουν. Όταν δεν το φορούν, συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικοί σκύλοι. Οπότε, η συμπεριφορά σας πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα.
 • Οι ομάδες σκύλων-οδηγών έχουν πάντα προτεραιότητα στο δρόμο, στις εισόδους, στο πεζοδρόμιο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Δεν πρέπει ποτέ να φωνάζετε, να χαϊδεύετε ή να ταΐζετε τους σκύλους-οδηγούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους. Θα τους αποσπάσετε την προσοχή, θα τους διακόψετε από το έργο τους και θα θέσετε σε κίνδυνο τους τυφλούς χειριστές τους.
 • Δεν πρέπει ποτέ να πιάνετε τους σκύλους-οδηγούς από το σαμάρι ή το λουρί, προσπαθώντας να καθοδηγήσετε κάπου τους τυφλούς χειριστές. Οι άνθρωποι με απώλεια όρασης δεν χρειάζεται πάντα βοήθεια. Εάν δείτε ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ρωτήστε τους πρώτα ευγενικά αν χρειάζονται βοήθεια. Μην τους πιάνετε απότομα από το μπράτσο, μην τους φωνάζετε. Αφήστε να σας πιάσει εκείνοι από τον βραχίονα.
 • Αν θέλετε να χαϊδέψετε τους σκύλους-οδηγούς, ρωτήστε πρώτα τους χειριστές τους.
 • Μην απευθύνεστε στους σκύλους-οδηγούς, χωρίς να απευθυνθείτε πρώτα στους χειριστές.
 • Ποτέ μην κάνετε πλάκα σε σκύλους-οδηγούς. Μην προσπαθήσετε για παράδειγμα να μιμηθείτε μια γάτα για να δείτε την αντίδραση του σκύλου.
 • Εάν η θέση όπου περιμένει ένας σκύλος-οδηγός σας ενοχλεί, μην προσπαθήσετε να τον τοποθετήσετε άλλου. Ζητήστε από τον χειριστή να το κάνει.
 • Μην αρνείστε ποτέ την είσοδο των ομάδων σκύλων-οδηγών στην επιχείρηση, το κατάστημά ή το όχημά σας.
 • Μην πιάνετε την κουβέντα σε έναν χειριστή σκύλου-οδηγού όταν η ομάδα βρίσκεται εν κινήσει.
 • Μην μιλάτε ποτέ άσχημα σε έναν χειριστή σκύλου-οδηγού και μην τον κάνετε να απολογηθεί για τον σκύλο του. Η δουλειά που κάνουν τα σκυλιά αυτά, είναι δεδομένη και οι χειριστές δουλεύουν σκληρά για να είναι αυτόνομοι. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε την παρουσία του σκύλου για προσωπικούς σας λόγους, αποχωρήστε εσείς από το σημείο.
 • Μην περπατάτε στα αριστερά ενός σκύλου-οδηγού, διότι του κόβετε την ορατότητα. Περπατήστε στα δεξιά του τυφλού-χειριστή και λίγα μέτρα πιο μπροστά ή πίσω.
 • Αν κυκλοφορείτε με το κατοικίδιό σας, μη το αφήσετε να πάει κοντά σε έναν σκύλο-οδηγό εν ώρα εργασίας.