Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Η συγκεκριμένη ενότητα ανανεώνεται τακτικά, συμπεριλαμβάνοντας ολοένα και περισότερες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που κατά καιρούς μας θέτετε.

Ο σκύλος-οδηγός μπορεί να με καθοδηγήσει σε ένα άγνωστο περιβάλλον;

Ναι, όμως ο χειριστής είναι αυτός που χαράσσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι σκύλοι-οδηγοί εκτελούν δύο είδη διαδρομών: τις γνωστές και τις άγνωστες. Στις γνωστές διαδρομές, αρκεί η εντολή του τελικού προορισμού για να κατευθυνθεί ο σκύλος-οδηγός προς τα εκεί (πχ., “σπίτι”). Στις άγνωστες διαδρομές πρέπει ο τυφλός χειριστής να υποδείξει στο σκύλο-οδηγό τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ζητάμε από τους χειριστές άριστη κινητικότητα και προσανατολισμό.

Ο σκύλος-οδηγός γνωρίζει πάντα που πρέπει να πάει;

Ο σκύλος-οδηγός γνωρίζει μια διαδρομή, όταν ακολουθεί μια προ-προγραμματισμένη διαδρομή (πχ., σπίτι, μετρό, γραφείο) κι όταν καλείται να επιστρέψει στο σημείο από όπου ξεκίνησε (πχ., το αμάξι).

Ο σκύλος-οδηγός βλέπει το πράσινο φανάρι και περνά τον δρόμο;

Όχι. Εάν ο σκύλος-οδηγός αναγνώριζε το φανάρι δεν θα μπορούσε να εργαστεί σε διαβάσεις με χαλασμένα ή ανύπαρκτα φανάρια. Επίσης ο σκύλος-οδηγός, είναι υποχρεωμένος να σταματά στο ρείθρο του πεζοδρομίου και να περιμένει την επόμενη εντολή από τον τυφλό χειριστή του. Είναι ο χειριστής που κρίνει το αν θα πρέπει να διασχίσουν το δρόμο ή όχι και δίνει τη σχετική εντολή στο σκύλο-οδηγό. Όμως ο σκύλος-οδηγός θα υπακούσει μόνο εάν διαπιστώσει πως η διέλευση είναι ασφαλής.

Ο σκύλος-οδηγός μπορεί να ζει στον κήπο/στο μπαλκόνι;

Όχι. Οι σκύλοι-οδηγοί ζούνε μέσα στο σπίτι μαζί με τους χειριστές τους.

Πρέπει να έχω μαζί μου το λευκό μου μπαστούνι όταν κινούμαι με έναν σκύλο-οδηγό;

Ναι, για να το χρησιμοποιήσετε στην περίπτωση όπου ο σκύλος-οδηγός σας κουραστεί ή τρομάξει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και δεν μπορεί να σας καθοδηγήσει. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει εσείς να τον υποστηρίξετε και να γίνετε ο “οδηγός” της ομάδας με το λευκό σας μπαστούνι.

Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος-οδηγός να δαγκώσει κάποιον;

Όχι. Οι σκύλοι-οδηγοί είναι ζώα ήρεμα και κοινωνικά.

Μπορεί ένα αδέσποτο να γίνει σκύλος-οδηγός τυφλών;

Ναι, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Συνήθως οι σκύλοι-οδηγοί είναι σκύλοι που προέρχονται από ειδικά προγράμματα εκτροφής.

Ο σκύλος-οδηγός ανήκει σε εμένα;

Όχι. Όλοι οι σκύλοι-οδηγοί που εκπαιδεύονται από τη “Λάρα”, ανήκουν στη Σχολή “Λάρα” και παρέχονται δωρεάν στους χειριστές προς βοήθεια και συνεργασία. Η “Λάρα” διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει τους εκπαιδευμένους ή εκπαιδευόμενους σκύλους-οδηγούς της από τους εκπαιδευμένους ή εκπαιδευόμενους χειριστές της, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι κύριοι λόγοι που η “Λάρα” αφαιρεί σε κάποιον χειριστή το δικαίωμα να συνεργάζεται με έναν σκύλο-οδηγό της, είναι: η παραμέληση της εκπαιδευτικής ρουτίνας του σκύλου-οδηγού, η μη αξιοποίηση του σκύλου-οδηγού, η άσκηση ψυχικής ή σωματικής βίας επάνω σε έναν σκύλο-οδηγό, η παραμέληση της υγείας του σκύλου-οδηγού, η αδυναμία του χειριστή να συνεργαστεί με έναν σκύλο-οδηγό, και η μη συμμόρφωση του χειριστή με τις οδηγίες του εκπαιδευτή της Σχολής.

Οι σκύλοι-οδηγοί εκπαιδεύονται σε καθήκοντα σωματοφυλακής;

Όχι σε καμία περίπτωση.

Ο σκύλος-οδηγός μου καταλαβαίνει ότι είμαι τυφλός-η;

Ναι! Αν και ο σκύλος-οδηγός δεν μπορεί να μιλήσει για να μας το πει. Η αίσθηση που έχει ο σκύλος-οδηγός όταν τον κρατά ένα βλέπων άτομο διαφέρει από την αίσθηση που έχει όταν τον κρατά ένα άτομο τυφλό. Το άτομο που βλέπει θα βοηθήσει το σκύλο στο έργο του, ενώ εκείνο που δεν βλέπει θα εξαρτάται απόλυτα από τις κινήσεις του σκύλου και θα αφήσει σε αυτόν την πρωτοβουλία της κίνησης. Γιʼ αυτό και ζητούμε από τους χειριστές με μειωμένη όραση να συνεργάζονται με τον σκύλο-οδηγό χωρίς να χρησιμοποιούν την εναπομένουσα όρασή τους. Επίσης οι σκύλοι-οδηγοί εκπαιδεύονται χωρίς να έχουν οπτική επαφή με τους εκπαιδευτές τους.

Ο υποψήφιος χειριστής θα πληρώσει κάποιο ποσό για την εκπαίδευση / χορήγηση του σκύλου-οδηγού;

Όχι. Τα έξοδα εκπαίδευσης του σκύλου-οδηγού και του χειριστή του καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από χορηγίες που λαμβάνει η Σχολή. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό (σαμάρια, μπαστούνια, κ.α.), τα κτηνιατρικά έξοδα (στειρώσεις, εμβόλια) και τα έξοδα διαβίωσης του σκύλου (τροφή).

Ο σκύλος-οδηγός είναι ζώο συντροφιάς;

Όχι. Οι σκύλοι αυτοί δεν είναι ζώα συντροφιάς. Έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθούν τους ανθρώπους με ολική ή μερική απώλεια όρασης στη μετακίνησή τους. Επειδή οι ομάδες σκύλου-οδηγού είναι άριστα εκπαιδευμένες, η πρόσβαση των σκύλων-οδηγών επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από τη νομοθεσία.

Ο σκύλος-οδηγός στειρώνεται;

Ναι. Η στείρωση είναι υποχρεωτική για όλους τους σκύλους-οδηγούς τυφλών.

Μπορώ να επιλέξω ποιος σκύλος θα εκπαιδευτεί για εμένα;

Όχι δεν μπορείτε. Οι σκύλοι που θα εκπαιδευθούν επιλέγονται από τη Σχολή «Λάρα».

Μπορεί η Σχολή «Λάρα» να εκπαιδεύσει σκύλους-βοηθούς και για άλλες αναπηρίες;

Όχι. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η Σχολή «Λάρα» ειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων-οδηγών τυφλών.

Θέλω να κάνω αίτηση για λήψη σκύλου-οδηγού. Τι προσόντα πρέπει να έχω;

Πρέπει να είστε Έλληνας πολίτης και να κατοικείτε στην Ελλάδα, να είστε άνω των 18 ετών, να ζείτε αυτόνομα, να αγαπάτε τα ζώα, να έχετε διδαχτεί κινητικότητα με λευκό μπαστούνι και να έχετε άριστο προσανατολισμό. Μπορείτε να διαβάσετε τις προϋποθέσεις και διαδικασία αίτησης χορήγησης σκύλου-οδηγού από υποψηφίους χειριστές.

Μπορώ να προσφέρω έναν σκύλο στη Σχολή “Λάρα”;

Όχι. Η Σχολή “Λάρα” παίρνει τα σκυλιά της αποκλειστικά από διακεκριμένους εκτροφείς και αναγνωρισμένες σχολές σκύλων-οδηγών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών.

Έχω έναν σκύλο-οδηγό που τον έχω φέρει με δική μου πρωτοβουλία από σχολή του εξωτερικού. Μπορεί η Σχολή «Λάρα» να τον αναλάβει;

Όχι. Η Σχολή “Λάρα” δεν μπορεί να αναλάβει σκύλους-οδηγούς και χειριστές που έχουν εκπαιδευτεί από άλλες σχολές.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου προς τη Σχολή «Λάρα»;

Θα πρέπει να συμμορφώνεστε με τους κανόνες φροντίδας και χειρισμού των σκύλων-οδηγών που θέτει η Σχολή «Λάρα». Επίσης, οι χειριστές της Σχολής καλούνται να προωθήσουν το κοινωφελές έργο της και να διατηρούν μια καλή δημόσια εικόνα.

Τι είναι η «έξυπνη ανυπακοή»;

Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών έχουν το «δικαίωμα» να μην εκτελέσουν μια εντολή εάν κρίνουν πως η εντολή είναι λανθασμένη ή αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Το χαρακτηριστικό αυτό το αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της εξειδικευμένης εκπαίδευσης που ακολουθούν.

Πόσες εντολές γνωρίζει ένας σκύλος-οδηγός της Σχολής «Λάρα»;

Γνωρίζει 25 εντολές που διαχωρίζονται σε «εντολές βασικής υπακοής» και εντολές «χειρισμού» με το ειδικό σαμάρι εργασίας.

Εάν πάρω έναν σκύλο-οδηγό είμαι υποχρεωμένος/η να μαζεύω τα περιττώματα του;

Ναι. Όλοι οι χειριστές της Σχολής «Λάρα» είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν ή έστω να προσπαθούν να το κάνουν.

Υπάρχει περίπτωση ένας σκύλος-οδηγός να μην υπακούσει;

Ναι. Ο σκύλος-οδηγός δεν παύει να είναι σκύλος! Είναι καθήκον του τυφλού-χειριστή να τον επαναφέρει, πάντα με θετικό τρόπο.

Για να πάρω έναν σκύλο-οδηγό πρέπει να έχω ολική απώλεια όρασης;

Όχι. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για σκύλο-οδηγό ακόμα και στην περίπτωση που έχετε μερική όραση, εφόσον αυτή δεν σας επιτρέπει να κινείστε δίχως τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. Οι κανόνες εκπαίδευσης και χειρισμού ενός σκύλου-οδηγού της Σχολής “Λάρα” είναι κοινοί και για τις δυο κατηγορίες χειριστών.

Ποιος πρέπει να φροντίζει το σκύλο-οδηγό;

Ο σκύλος-οδηγός φροντίζεται από το χειριστή του, για τον οποίο έχει την ευχαρίστηση να εργάζεται.

Είμαι αμεα και έχω έναν κατοικίδιο σκύλο που έχω εκπαιδεύσει μόνος/η μου. Μπορεί η Σχολή «Λάρα» να τον πιστοποιήσει ως σκύλο-βοηθό/οδηγό;

Όχι. Η Σχολή «Λάρα» πιστοποιεί μόνο σκύλους που έχει εκπαιδεύσει η ίδια.

Τι είναι μια “ομάδα σκύλου-οδηγού”;

Μια ομάδα σκύλου-οδηγού είναι ο σκύλος-οδηγός και ο χειριστής του.