Τρόπος Λειτουργίας της Σχολής

Οι εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού με Σκύλο-Οδηγό (Guide-Dog Mobility Instructors) φιλοξενούν τα εκπαιδευόμενα σκυλιά στον χώρο τους και τα εκπαιδεύουν στο εξωτερικό φυσικό περιβάλλον (δρόμοι, μέσα μαζικής μεταφοράς καταστήματα, κτλ). Όταν ο σκύλος ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, οι εκπαιδευτές μεταβαίνουν στην πόλη όπου ζουν και εργάζονται τα άτομα με τύφλωση, προκειμένου να τα εκπαιδεύουν στην χρήση και φροντίδα του σκύλου-οδηγού. Η Σχολή προσφέρει τις υπηρεσίες της πανελλαδικά κι εντελώς δωρεάν.

Εκπαίδευση του Σκύλου – Οδηγού

Τα γενικά στάδια εκπαίδευσης που ακολουθούνται από τη Σχολή περιλαμβάνουν:

 1. Στην ηλικία των 2,5 μηνών οι σκύλοι ξεκινούν την κοινωνικοποίηση από τους puppy walkers.
 2. Οι σκύλοι έρχονται στους εκπαιδευτές σε ηλικία 14 με 18 μηνών. Η ηλικία τερματισμού της κοινωνικοποίησης εξαρτάται από τη ράτσα, την πρόοδο και την ιδιοσυγκρασία τους.
 3. Η εκπαίδευση αρχίζει 2 εβδομάδες αργότερα προκειμένου οι σκύλοι να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και διαρκεί 6 με 8 μήνες.
 4. Από τον 1ο μήνα διατηρείται προσωπικό αρχείο του κάθε σκύλου.
 5. Κάθε δύο μήνες οι σκύλοι υφίστανται ένα τεστ προόδου, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την καθοδήγηση στην πόλη ενός εκπαιδευτή που φορά μαύρη μάσκα. Τα τεστ διαρκούν μιάμιση ώρα.
 6. Το τεστ που διεξάγεται τον τελικό μήνα της εκπαίδευσης είναι το πλέον σημαντικό αναφορικά με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης και διενεργείται από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών (International Guide-Dog Federation).
 7. Στην περίπτωση που οι σκύλοι περάσουν με επιτυχία το 8ο τεστ ξεκινά η εκπαίδευση της μονάδας τυφλού-χειριστή/ σκύλου-οδηγού (guide-dog unit), η οποία διαρκεί από 1 έως 3 μήνες.
 8. O σκύλοι-οδηγοί δίδονται προς χρήση σε ηλικία 21 με 27 μηνών.
 9. Όλοι οι σκύλοι-οδηγοί της Σχολής είναι πιστοποιημένοι από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκύλων-Οδηγών και διατηρούν παγκόσμιο μητρώο κυκλοφορίας.
 10. Οι σκύλοι-οδηγοί παραμένουν στην ιδιοκτησία της Σχολής καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Φάσεις εκπαίδευσης

Η γενική εκπαίδευση των σκύλων-οδηγών έχει δύο φάσεις. Με την ολοκλήρωση αυτών, ακολουθεί η τρίτη φάση όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται με τον μελλοντικό χειριστή του.

1η Φάση: Κοινωνικοποίηση

Μόλις κλείσουν τις πρώτες 6 με 8 εβδομάδες της ζωής τους, τα κουταβάκια εμβολιάζονται και παραδίδονται στους λεγόμενους Puppy Walkers. Πρόκειται για εθελοντές που αναλαμβάνουν να κρατήσουν τα σκυλιά στο σπίτι τους και να τα διδάξουν τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος. Τα εισάγουν στη ζωή, τα εξοικειώνουν με τους ήχους και τις μυρωδιές, τα μαθαίνουν να μπαίνουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλα δημόσια μέρη και να μη λερώνουν σε εσωτερικούς χώρους.
Στην παρούσα φάση γίνεται εκπαίδευση στη βασική υπακοή. Οι εντολές που διδάσκονται είναι: «Έλα, κάτσε, κάτω, μείνε, φέρε, άσε, τουαλέτα, στη θέση σου, όρθιος, στοπ». Οι μελλοντικοί σκύλοι-οδηγοί τυφλών πρέπει πρώτα να μάθουν να είναι καθώς πρέπει σκύλοι!

2η Φάση: Εκπαίδευση στο καθήκον του οδηγού-τυφλών

Οι σκύλοι επιστρέφουν στη Σχολή σε ηλικία 14-18 μηνών, όπου εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί ανθρώπων με τύφλωση ή μειωμένη όραση. Σε αυτή τη φάση μαθαίνουν να:

 • υπακούν στις εντολές: «ξεκίνα, δεξιά, αριστερά, προχώρα, στρίψε, σταμάτα, βρες τη σκάλα, τη πόρτα, το κάθισμα, το ασανσέρ, το αυτοκίνητο, τη διάβαση, το πεζοδρόμιο, την είσοδο, την έξοδο»
 • περπατούν σε ευθεία γραμμή
 • προσπερνούν προσπελάσιμα εμπόδια εδάφους και ύψους
 • σταματούν μπροστά στα μεγάλα εμπόδια, αφήνοντας τον χειριστή να αποφασίσει ποια θα είναι η εναλλακτική διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθηθεί
 • αναγνωρίζουν τις διαβάσεις
 • σταματούν στην άκρη του δρόμου, περιμένοντας εντολή για να περάσουν απέναντι ή να στρίψουν
 • εκτιμούν το ύψος, το πλάτος και το βάθος κάθε εμποδίου / σκαλιού
 • χειρίζονται την κυκλοφορία των οχημάτων και
 • να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές.

Απόσυρση

Όταν δεν μπορούν πια να εργαστούν λόγω γηρατειών, ατυχήματος ή ασθένειας, οι σκύλοι-οδηγοί αποσύρονται από την εργασία τους και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ήρεμα.

Follow Up

Το καταστατικό της Σχολής μας προβλέπει ότι κάθε υποψήφιος χειριστής σκύλου – οδηγού πρέπει να υπογράφει ένα έγγραφο με το οποίο δηλώνει πως θα φροντίζει και θα αγαπά το σκύλο του. Σε περίπτωση εγκατάλειψης, κακομεταχείρισης, παραμέλησης ή λάθος χειρισμού των σκύλων μας, οι χειριστές αντιμετωπίζουν νομικές κυρώσεις και το ζώα απομακρύνονται. Για κάθε μονάδα χειριστή/σκύλου-οδηγού αντιστοιχεί ένας προσωπικός φάκελος στον οποίο καταγράφονται: το ιστορικό του ατόμου, το ιστορικό του σκύλου, η πρόοδος που σημειώνουν, η φυσική κατάσταση του σκύλου και τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι χειριστές μας οφείλουν να ενημερώνουν την σχολή τουλάχιστον κάθε έξι μήνες αναφορικά με την πρόοδό τους.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία αξιολόγησης και εκπαίδευσης των υποψήφιων τυφλών-χειριστών.